Hoppa till sidans innehåll

Museum modernisering


Ållebergs Segelflygmuseum – Sveriges enda segelflygmuseum under förändring

Vårt fina segelflygmuseum har med tiden blivit lite föråldrat och en arbetsgrupp har därför bildats för att modernisera och samtidigt införa lite nya idéer för utformningen av museet.

Den stora utmaningen är utrymmet, vi har många klenoder som vi vill visa men utrymmet tillåter bara en liten mängd plan. Vi får därför rensa lite bland de utställda planen, bland annat har vi till att börja med tagit bort Grunau 9 samt Anfänger. Den sistnämnda har returnerats till Arlandasamlingarna (det räcker med ett eller två glidflygplan för att förklara den utbildningsepoken).

Vinschar har satts upp i taket för att kunna hissa upp några plan, både för statisk utställning och för den flygande delen så vi kan ha fler flygdugliga plan framme. Museet kommer att delas in i tre delar. 

Del 1: Blir en berättande del där ett diorama skapas som skall visa segelflygets historia från tidigt 20 tal fram till 50 talet, en stor grön matta kommer att täcka ca ¼ del av ytan, där kommer en Grunau Baby, en SG 38, en Tiger Moth samt en vinsch och till detta kommer att finnas en del dockor och övrig utrustning, här kan en guide därmed förklara nästan hela den tidiga historien.

Del 2: Kommer att bestå av våra mer unika flygplan som är statiskt utställda, dessa kommer att bytas ut med jämna mellanrum. Det viktiga i denna del är att flygplanen har haft en betydelse för utvecklingen av svenskt segelflyg.

Del 3: Den flygande delen, här ställer vi de segelflygplan som vi har luftvärdiga och flyger med. Flygplanen kan variera under årens lopp, till viss del beroende på intresset för att flyga de olika typerna.

Segelflygmuseum

Den berättande delen kommer också att till delvis bli självinstruerande, både med hjälp av diorama och skyltar samt förhoppningsvis även QR-koder, för att även kunna få information uppläst via mobil. Den andra delen skall visa olika både kända och okända segelflygplan som tillhör segelflygets utveckling, också dessa skyltade och QR-kodade. Genom att byta ut planen över åren skall det också bli spännande att besöka museet vid flera tillfällen. De luftvärdiga segelflygplanen i den tredje delen kommer också att ingå i utställningen, även de med viss variation över åren.

Med dessa åtgärder vill vi skapa ett levande museum där vi skapar intresse för svenskt segelflyg, för äldre segelflygare som vill se och uppleva lite äldre tider och kanske flyga något av planen, och för yngre segelflygare som vill uppleva hur det en gång var. Museet skall också kunna vara en rekrytering och inspiration för alla som inte har segelflyget som hobby, och för alla som vill lära sig något om segelflygets historia.

Johnny Neinhart/Björn Svensson

Segelflygmuseum

Uppdaterad: 03 NOV 2020 19:42 Skribent: Johnny Neinhart/Björn Svensson
Epost: Adressen Gömd

Shopen

Nu kan du handla våra böcker, billigt som tusan.

Till Shopen

Segelflyg igår och idag

Eller varför inte Berfalke spryglar eller en Barograf?

 


 

Retro-cupen RST

 Retro-Cupen

Länk till Retro-Cupen 


Dansk Svaeveflyvehistorisk Klub

Dansk Sväveflyg Historiska förening 

 Länk till DaSK


Segelflyget

Länk till Segelflyget

Postadress:
Segelflygets Veteransällskap - Flygsport
Box 750
52122 Falköping

Kontakt:
Tel: 0703428161
E-post: This is a mailto link

Du följer väl oss på Facebook??

Segelflygets Veteransällskapet Ålleberg

Klicka här för att komma dit


 

EFTERLYSNING

Vi har många bilder i vårt bildarkiv. Men vi har inte uppgifter om vilka som är med på bilderna eller var dom är och vad dom gjorde. Vet du ? Skriv  nummret på bilden och i vilken mapp den låg och skicka ett mail till mig så skriver jag in uppgifterna.

Bildarkivet

// Webmaster

Jag vill också vara med och flyga veteransegelflygplan på Ålleberg i sommar. Medlemsavgiften är bara 150:- för dig yngre än 26 år och 300:- för övriga.

Klicka här